Chleb z cebulą (mały)

7,93  / 600 g

+

Najbliższa dostawa:
piątek 10 Kwiecień

Składanie zamówień:
środa 8 Kwiecień 15:00

Pozostało jeszcze:
0 dni, 9 godzin, 50 minut

  • Zasady dostawy/płatności

Cudzys%C5%82%C3%B3w%203_PNG_20x16_open.p Chleb w takiej tradycyjnej postaci był pieczony od pokoleń, szczególnie na wsi. Wypiekany nadal w prawdziwym, ceramicznym piecu chlebowym opalanym drewnem. Ciasto jest wyrabiane na prawdziwym, naturalnym zakwasie, hodowanym od prawie dekady. Wszystko wytwarzane bez zbędnego pośpiechu, bez użycia przyśpieszaczy, spulchniaczy, wzmacniaczy smaku, enzymów czy barwników.


Więcej informacji: taki chleb jest bardziej zbity i zwarty, ma twardszą, grubą skórę, która chroniła go przed wysychaniem. Taka struktura wynikała kiedyś z tego, że chleba nie piekło się co 2 dni, ale co 2-3 tygodnie. Prawdziwy chleb powinien czerstwieć a nie pleśnieć!

Niewątpliwie najzdrowszym pieczywem, jeśli chodzi o zawartość cennych składników, jest właśnie ciemny chleb z mąki żytniej, grubo mielonej, sporządzony na naturalnie wyhodowanym zakwasie. Zakwas taki jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego i dzikie szczepy droższy, które usuwają z mąki zanieczyszczenia: bakterie, pleśnie, mykotoksyny, azotany i azotyny.

Taki właśnie chleb jest sycący, wystarczy jedna lub dwie kromki do posiłku, które nie dość, że są pyszne to jeszcze dostarczą wiele wartościowych składników z pełnego ziarna m.in. dużo ważnego dla prawidłowego odżywiania błonnika oraz wbrew obiegowym opiniom - są odpowiednie dla diabetyków i osób dbających o linię. Bakterie z zakwasu przemieniają węglowodany na kwas mlekowy, tym samym zdecydowanie zmniejszając ich zawartość w chlebie.


Składniki: mąka żytnia, woda, sól, dojrzały zakwas żytni, kawałki siekanej cebuli


Termin przydatności: do 7-8 dni, w zależności od sposobu przechowywania


Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej, najlepiej w tekstylnym (lnianym) woreczku lub opakowaniu papierowym


Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 950 kJ / 227 kcal
Tłuszcz 1,70 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 42,9 g
w tym cukry 3,85 g
Białko 6,3 g
Sól 1,4 g

Bożena Makarewicz


Pointer%20GPS%204_35x36.png?149981852454 Jałówka (Supraśl), woj. podlaskie


W naszym gospodarstwie własnoręcznie wypiekany chleb jest od zawsze. Pamiętam jak moja babcia nastawiała drewniane dzieże na zakwas i wspominała, jak jej babcia również robiła to samo. Nasz obecny zakwas nie jest niestety kilku pokoleniowy, ale za to jest już kilkunastoletni i też zaczyna tworzyć rodzinną historię.

Na początku chleb był pieczony wyłącznie dla naszej rodziny, lecz z czasem szersze grono przyjaciół zaczęło ...więcej >
Napisz opinię

Zamieść pierwszą opinię

Popularne produkty

16,88  / 500 g
12,67  / 10 szt
Buraki (EKO)
22.1.10.1
5,00  / 1 kg
8,00  / 500 g
14,00  / 1 kg

Nowe na T@RGu

9,00  / 2 szt
23,40  / 600 g
13,50  / 300 g
8,00  / 180 g
8,00  / 180 g
18,25  / 500 g