Kartacze Litewskie
Opis
Kartacze litewskie to kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Jeden waży ok. 220g. Ciasto ziemniaczane robimy częściowo z surowych i gotowanych ziemniaków dlatego ma ono delikatnie szary kolor. Farsz zrobiony jest z mięsa wieprzowego doprawionego solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Kartacze gotowane: zagotuj wodę, wrzuć kartacze do wrzącej wody i gotuj przez 15min.
Kartacze smażone: rozgrzej patelnię w niewielką ilością oleju, pokrój kartacze na grubsze kawałki i odsmaż z obu stron.
Gorące kluski można polać wcześniej przygotowaną podsmażoną cebulką, skwarkami lub masłem.
Składniki: ciasto: ziemniaki, sól, pieprz; farsz (20%): mięso wieprzowe, sól, pieprz, tymianek, majeranek
Termin przydatności: 10 dni od przygotowania (każdorazowo przygotowywane są na zamówienie)
Sposób przechowywania: od +4 do +8°C
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 507 kJ / 121 kcal |
Tłuszcz | 2,50 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 22,2 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Białko | 3,6 g |
Sól | 0,2 g |
Koszty dostawy Sprawdź możliwe opcje dostawy
Opinie o produkcie (0)
ZAMÓW DO: poniedziałku do g. 15:00
Wysyłka Polska: środa, dostawa w czwartek
Dostawa lokalnie: środa g. 15:00 - 18:00