Kasza jaglana
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". Zawiera mniejszą ilość błonnika w stosunku do pozostałych kasz, dlatego jest często wybierana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Ponadto, jest dobrym źródłem białka i nie zawiera glutenu.
Nr. licencji certyfikatu "Celiakia": PL-095-001
POCHODZENIE ZIARNA: proso, czyli ziarno z którego wytwarzana jest kasza jaglana znana jest już od czasów neolitu! W średniowieczu zyskała popularność, ponieważ chroniła przed głodem i wieloma chorobami. Przez wiele lat kasza jaglana była niedoceniana, obecnie znów wraca do łask.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: kasza jaglana to istna kopalnia witamin. Bogata jest w białko, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, mangan, cynk, krzem. Jest lekkostrawna, a ponadto bardzo sycąca dzięki wysokiej zawartości węglowodanów (ok. 70%). Dodatkowo kasza jaglana zawiera antyoksydanty i lecytynę.
SPOSÓB UŻYCIA: przed ugotowaniem należy kilkakrotnie wypłukać kaszę, aby nie była gorzka. Zalewamy kaszę wodą w proporcji 2:1 (2 porcje wody, 1 porcja kaszy), następnie gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut z dodatkiem soli. Aby uzyskać sypką konsystencję należy gotować 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu polecamy dodać ulubiony olej Olejowy Raj :)
SZCZEGÓŁY PRODUKTU
Składniki: | kasza jaglana 100% |
Sposób przechowywania: | przechowywać w suchym, nienasłonecznionym miejscu. |
Wyprodukowano: | w Polsce |
Data Minimalnej Trwałości: | 12 miesięcy od daty produkcji |
Pochodzenie Surowca: | Polska |
Sposób Użycia: | stanowi świetną bazę do śniadań, obiadów czy kolacji |
Koszty dostawy
Sprawdź możliwe opcje dostawy
ZAMÓW DO: poniedziałku do g. 15:00
Wysyłka Polska: środa, dostawa w czwartek
Dostawa lokalnie: środa g. 15:00 - 18:00
