Kasza jaglana

6,00  / 500 g

+

Najbliższa dostawa:
piątek 10 Kwiecień

Składanie zamówień:
środa 8 Kwiecień 15:00

Pozostało jeszcze:
5 dni, 2 godzin, 29 minut

  • Zasady dostawy/płatności

Cudzys%C5%82%C3%B3w%203_PNG_20x16_open.p Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". Zawiera mniejszą ilość błonnika w stosunku do pozostałych kasz, dlatego może być stosowana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Ponadto, jest dobrym źródłem białka i nie zawiera glutenu, dlatego mogą po nią sięgać osoby z celiakią lub nietolerancją tego składnika.

Nr. licencji certyfikatu "Celiakia": PL-095-001


POCHODZENIE ZIARNA: proso, czyli ziarno z którego wytwarzana jest kasza jaglana znana jest już od czasów neolitu! W średniowieczu zyskała popularność, ponieważ chroniła przed głodem i wieloma chorobami. Przez wiele lat kasza jaglana była niedoceniana, obecnie znów wraca do łask


WARTOŚCI ODŻYWCZE: kasza jaglana to istna kopalnia witamin. Bogata jest w białko, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, mangan, cynk, krzem. Jest lekkostrawna, a ponadto bardzo sycąca dzięki wysokiej zawartości węglowodanów (ok. 70%). Dodatkowo kasza jaglana zawiera antyoksydanty i lecytynę.


WARTOŚCI PROZDROWOTNE: magnez i witaminy z grupy B zawarte w kaszy jaglanej wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Doskonale sprawdzi się podczas przeziębienia ponieważ usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, tj. katar, kaszel. Ponadto ma działanie antywirusowe i rozgrzewające. Wysoka zawartość krzemu wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym rozwojowi nowotworów. Składniki zawarte w kaszy jaglanej pobudzają układ krwionośny co korzystnie wpływa na organizm osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz chorobami wątroby. Lecytyna poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi.


SPOSÓB UŻYCIA: Przed ugotowaniem należy kilkakrotnie wypłukać kaszę, aby nie była gorzka. Zalewamy kaszę wodą w proporcji 2:1 (2 porcje wody, 1 porcja kaszy), następnie gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut z dodatkiem soli. Aby uzyskać sypką konsystencję należy gotować 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu polecamy dodać ulubiony olej Olejowy Raj :)


SZCZEGÓŁY PRODUKTU

Składniki: kasza jaglana 100%
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym, nienasłonecznionym miejscu.
Wyprodukowano: w Polsce
Data Minimalnej Trwałości:
12 miesięcy od daty produkcji
Pochodzenie Surowca:
Polska
Sposób Użycia:
stanowi świetną bazę do śniadań, obiadów czy kolacji

OLEJOWY RAJ


Pointer%20GPS%204_35x36.png?149981852454 Wasilków, woj. podlaskie


Olejowy Raj powstał w kwietniu 2014 roku. Wszystko zaczęło się od zdrowych nawyków żywieniowych oraz od zainteresowania niesamowitymi właściwościami oleju lnianego. Szukałam w sklepach i aptekach oleju lnianego o delikatnym smaku oraz z wysoką zawartością kwasu omega-3. Najpierw z pomocą taty tłoczyłam olej w domu i dzieliłam się nim z najbliższymi.

Razem z moim mężem Marcinem i zaufanym zespołem tworzymy bezpieczne produkty najwyższej jakości. Oleje, mąki i ziarna oferuję swoim najbliższym, córce Zosi oraz Wam - wymagającym klientom.

Najważniejszy jest dobrej jakości surowiec. Wybieramy ziarno od rolników, w większości polskiego pochodzenia. W celu zachowania ...więcej >

Napisz opinię

Zamieść pierwszą opinię

Popularne produkty

16,88  / 500 g
12,67  / 10 szt
Buraki (EKO)
22.1.10.1
5,00  / 1 kg
8,00  / 500 g
14,00  / 1 kg

Nowe na T@RGu

16,25  / 200 g
13,00  / 500 ml
13,00  / 500 ml
9,95  / 500 g
14,00  / 330 ml
12,00  / 10 szt