Kluski Supraskie
Opis
Kluski Supraskie to duże pyzy z nadzieniem mięsnym. Ciasto zrobione jest z gotowanych ziemniaków dzięki czemu jest delikatne. Skąd nazwa? Są robione przez rodowite Supraślanki:)
Kluski smażone: rozgrzej patelnię w niewielką ilością oleju, pokrój kartacze na grubsze kawałki i odsmaż z obu stron.
Gorące kluski można polać wcześniej przygotowaną podsmażoną cebulką, skwarkami lub masłem.
Składniki: ciasto: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, pieprz; farsz (20%):mięso wieprzowo-drobiowe, pieprz, sól, majeranek, tymianek
Termin przydatności: 10 dni od przygotowania (każdorazowo przygotowywane są na zamówienie)
Sposób przechowywania: od +4 do +8°C
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 1172kJ / 280 kcal |
Tłuszcz | 14,90 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,3 g |
Węglowodany | 21,3 g |
w tym cukry | 0,6 g |
Białko | 7,2 g |
Sól | 1,1 g |