Olej z pestek dyni
Opis
Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozieloną barwą oraz oryginalnym smakiem. Stanowi idealny i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek czy zup. Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ponadto wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Wszystko przez zawartość barwników chlorofilowych (zielonych) , która jest w nim ponad sześć razy większa niż karotenoidowych (żółto-czerwonych).
BOGATY SKŁAD OLEJU: olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
- często używany jako dressing do sałatek, mieszany z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny
- używany także, by doprawić i wzbogacić składnikami odżywczymi zupy, sosy i wiele innych potraw
- doskonale smakuje, gdy polejemy nim lody śmietankowe lub sernik wiedeński
Oleju z pestek dyni nie należy używać do smażenia lub pieczenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego delikatną strukturę i pozbawia go najcenniejszych właściwości odżywczych.
ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE:
- doskonały do cery suchej, pękającej, łuszczącej się zwłaszcza dłoni
- poprawia koloryt skóry
- jako przeciwutleniacz opóźnia starzenie
- pomaga walczyć z rozstępami
- łagodzący przy objawach alergicznych, poparzeniach
- dzięki dużej zawartości potasu działa również oczyszczająco i rozjaśniająco
SZCZEGÓŁY PRODUKTU
Składniki: | olej z pestek dyni 100% |
Skład Kwasów Tłuszczowych (Wg Ostatnich Badań): | kwas linolowy 55,7 %, kwas oleinowy 21,3%, kwas palmitynowy 13,2% |
Sposób przechowywania: | przechowywać w temperaturze od 5 do 10°C, z dala od źródeł światła słonecznego |
Wyprodukowano: | w Polsce |
Data Minimalnej Trwałości: | 6 miesięcy od daty produkcji |
Pochodzenie Surowca: | Polska |
Koszty dostawy Sprawdź możliwe opcje dostawy
Opinie o produkcie (0)
ZAMÓW DO: poniedziałku do g. 15:00
Wysyłka Polska: środa, dostawa w czwartek
Dostawa lokalnie: środa g. 15:00 - 18:00