Kategorie
Producent
Tagliatelle
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany z różnego rodzaju sosami np. bolognese bądź też jako składnik sałatek.
Tagliatelle jednak polecamy z pesto, z dodatkiem sera i świeżej zieleniny np. natki pietruszki czy bazylii.
Dostępność: duża ilość
Fiori
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Fiori jest makaronem tłoczonym w postaci kwiatków, ze żłobieniem na zewnętrznej stronie.
Pochodzenie tego makaronu wywodzi się z Sardynii. Ich wyjątkowość tkwi w kształcie. Idealne do sosów pomidorowych. W połączeniu z sosem pomidorowym, czosnkiem i świeżą bazylią zachwycą każdego.
Dostępność: duża ilość
Fusilli
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Fusilli jest makaronem tłoczonym i zwijanym na kształt sprężynki, w Polsce znane jako świderki.
Najlepiej smakuje w zapiekankach i sałatkach makaronowych, a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami, pozostawiając w ustach smak domowej roboty makaronu jak za dawnych czasów. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu.
Dostępność: duża ilość
Gigli
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Gigli jest makaronem tłoczonym i zwijanym na kształt rożka lub lilii
Najlepiej smakuje w zapiekankach i sałatkach makaronowych. Jest idealny do zatrzymywania sosów i przypraw przez swój niesamowity kształt, pozostawiając w ustach smak domowej roboty makaronu jak za dawnych czasów.
Dostępność: duża ilość
Lasagne
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Lasagne jest makaronem ciętym.
Lasagne to zarówno nazwa makaronu jak i potrawy z niego przyrządzanej. Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw znanych jako lasagne bolognese czy wersji bezmięsnej lasagne napoli. Pomimo włoskiego pochodzenia podobnymi potrawami są indyjskie chiken biryani czy japońskie dorayaki. W naszej rodzimej kuchni często stosowana do różnego rodzaju zapiekanek.
Dostępność: duża ilość
Orecchiette
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Orechiette jest makaronem tłoczonym w postaci muszelek bądź 'uszu' z zewnętrznym żłobieniem.
Pochodzenie tego makaronu wywodzi się z regionu Apulia. Ich wyjątkowość tkwi w kształcie i jej prostocie. Idealne do sosów czy zup, ze względu na głębokie kieszonki. W połączeniu z sosem pomidorowym, czosnkiem i świeżą bazylią zachwycą każdego.
Dostępność: duża ilość
Radiatori
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Radiatori jest makaronem tłoczonym.
Bardzo młody rodzaj makaronu ponieważ pojawił się w latach 20 ubiegłego stulecia, stylizowany na starodawny grzejnik jak sama nazwa wskazuje. Dzięki zwiększonej powierzchni kawałka makaronu może utrzymywać długo ciepło potrawy, a przez głębokie kieszonki wyłapywać jak najwięcej sosu. Podawany z gęstymi i zawiesistymi sosami również jako dodatek do zup i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Rigatoni
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Rigatoni jest makaronem tłoczonym w postaci lekko zakrzywionych rurek, ze żłobieniem na zewnętrznej stronie.
Tradycyjnie Rigatoni Włosi stosują do dań z mięsnym ragù, pasuje również do prostych sosów pomidorowych. Specyficzny kształt podkreśla nawet najlżejszy smak sosów, a obfite łączenie się z sosem sprawia, że są idealną podstawą wszelkich zapiekanek z dużą ilością przypieczonego sera.
Dostępność: duża ilość
Spaghetti
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Spaghetti jest makaronem tłoczonym. Nazwa jest zdrobnieniem od Spago , czyli „cienki sznurek”.
Dostępność: duża ilość
Spaghetti quadro
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Może być podawany samodzielnie jako baza do sosów bądź też jako składnik sałatek. Spaghetti quadro jest makaronem ciętym.
Dostępność: duża ilość
Tagliolini
Świeże makarony Tulone to autorska receptura oparta na składnikach wysokiej jakości: włoskiej mące, świeżych jajach i filtrowanej wodzie. Tagliolini jest makaronem ciętym.
Tagliolini jest cieńszą wersją Tagliatelli i rodem z Bologni. Podawany głównie do zup czy sosów z warzywami, grzybami czy cytryną. I to właśnie Tagliolini al Limone jest dziś jednym z najpopularniejszych sposobów jego podania.
Dostępność: duża ilość