Podgardle wędzone
Opis
Wyglądem i strukturą przypomina boczek, aczkolwiek jest ono nieco delikatniejszym mięsem w swej strukturze i dlatego niektórzy preferują tą wędlinę zamiast boczku. Ta wędzonka przez 3-5 dni leżakuje w solance przygotowanej z naszych regionalnych ziół. Wyraźny smak i delikatność w strukturze zawdzięcza technice tradycyjnego wędzenia w temperaturze po między 45 a 50 stopni Celsjusza (wędzenie średnio temperaturowe) i tylko przy użyciu drzewa olchowego. Następnie poddawany procesowi podsuszania w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, aby pozbyć się nadmiaru solanki i uzyskać odpowiednią strukturę wędliny.
Składniki: 100% mięso wieprzowe z własnego gospodarstwa, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, goździk, ziele angielskie.
Wędzone dymem z drzewa olchowego.
Termin przydatności: 14 dni
Sposób przechowywania: od +2 do +8°C
Dodatkowe informacje
Rodzaj | wędzone |
Kawałki | Plastry | całe kawałki |