Koszyk jest pusty

Klinek to ser twarogowy wytwarzany ze świeżego krowiego mleka. To bardzo prosty, ale jednocześnie niezwykły i bardzo delikatny smak. Co ważne, może go zrobić każdy. Wystarczą chęci oraz mleko prosto od krowy.
Czego potrzebujemy do przygotowania sera klinka?
- dowolna ilość mleka, np. 5 litrów - z takiej ilości wyjdzie nam około 800 g sera (musi to być mleko od rolnika, nie ze sklepu),
- garnek
- łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego - jeżeli zależy nam na szybkim uzyskaniu serka,
- sernik - forma w kształcie klinka uszyta z cienkiego materiału np. z tetry,
- praska lub dwie deseczki kuchenne, w które włożymy ser.
Wykonanie:
- Świeże mleko lekko podgrzewamy, musi być delikatnie ciepłe. Jeżeli zależy nam na szybkim uzyskaniu serka, możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu w celu zakwaszenia mleka. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na kilka godzin do skwaśnienia, czyli ścięcia się mleka. Kiedy mleko skwaśnieje, dzielimy go łyżką lub nożem na małe kawałeczki i mieszamy. Otrzymujemy ziarnistą konsystencję naszego przyszłego twarożku. Następnie znów delikatnie podgrzewamy mieszając aby wytopiła się serwatka.
- Kiedy bryłki twarożku są widocznie oddzielone, zdejmujemy garnek z ognia.
- UWAGA: nie podgrzewamy za mocno, ponieważ ser będzie kruchy! Zawartość wylewamy do uszytej formy - sernika - i wieszamy do ścieknięcia. Trwa to ok. 1-2 godzin.
- Kiedy twaróg ścieknie, strząsamy go, ugniatamy w serniku zawiązujemy tasiemką i wkładamy w praskę lub dwie deseczki kuchenne, obciążając kamykiem lub butelką z wodą. Ser układamy węższą częścią, "noskiem", do góry i kładziemy tak, aby był spad i serwatka mogła ściekać.
- Formujemy go około godziny, następnie wyjmujemy go z sernika i możemy delektować się delikatnym, mlecznym serkiem, który sami zrobiliśmy!
Można go też używać do ciast, naleśników lub pierogów. Smacznego!
![]() |
![]() |