Zagroda Pod Lasem
Koźliki / Zwierki (Zabłudów), woj. podlaskie
Gospodarstwo powstało z miłości do wsi polskiej, zwierząt i zdrowego trybu życia. Położone jest z dala od miejskiego zgiełku, w otulinie puszczy, gdzie zwierzęta i ludzie są naprawdę szczęśliwi. Szanujemy nasze zwierzęta i ziemię, a one odwdzięczają się nam wspaniałymi produktami. Zagroda Pod Lasem to Monika i Barbara, dwie silne kobiety, które połączyła przyjaźń dzięki wspaniałym zwierzętom jakimi są kozy i owce.
Stworzyłyśmy wspólne gospodarstwo i połączyłyśmy siły, by razem oddawać się pasji tworzenia serów. W naszej serowarni powstaje kilka rodzajów sera: sery miękkie, dojrzewające, twarogi, wędzone oraz jogurty. Produkty ubogacone są ziołami pochodzącymi z własnych upraw i okolicznych łąk.
Opieka nad zwierzętami i proces warzenia serów to ciężka praca. Wspólne działanie umożliwia nam profesjonalne prowadzenie gospodarstwa. Nasze kozy i owce są bardzo wdzięcznymi zwierzętami, każda z nich ma imię i indywidualny charakter. Nie można ich nie kochać. W hodowli stawiamy głównie na dobrostan zwierząt i higienę pracy, dlatego też nasze produkty odznaczają się niepowtarzalną nutą smakową.
Wet. Nr. Ident.: 200235011
Mleko jerseyowe
Mleko od krów rasy Jersey charakteryzuje się zawartością tłuszczu dochodzaca do 7%, jest barwy kremowo-białej. Najważniejszą cechą mleka krów rasy Jersey jest zawartość kazeiny A2, czyli bardziej tolerowanej przez osoby z nietolerancją laktozy.
Dostępność: limit wyczerpany
Jogurt jerseyowy
Powstaje z mleka poddanego procesowi pasteryzacji z dodatkiem kultur bakterii jogurtowych. Ma konsystencję zwartą, przypominającą jogurt grecki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Podpuszczkowy ser jerseyowy
Ser podpuszczkowy wyrabiany z mleka jerseyowego. Jest to ser miękki idealny na kanapkę lub do sałatki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Ser jerseyowy FETA w oleju rzepakowym
Ser podpuszczkowy o charakterystycznym, lekko słonym smaku. Idealny dodatek do sałatek w szczególności z rzepakowym olejem przyprawionym ziołami w którym jest zanurzony.
Dostępność: na wyczerpaniu
Twaróg jerseyowy
Powstaje z mleka niepasteryzowanego, w wyniku ukwaszenia mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu. Ma kremową i puszystą strukturę, nadaje się do kompozycji ze świeżymi warzywami jak również jako farsz do naleśników i pierogów.
Dostępność: TYMCZASOWO niedostępny
Jogurt naturalny kozi
Powstaje z mleka poddanego procesowi pasteryzacji z dodatkiem kultur bakterii jogurtowych. Ma konsystencję jogurtu pitnego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Jogurt naturalny owczy
Powstaje z mleka poddanego procesowi pasteryzacji z dodatkiem kultur bakterii jogurtowych. Ma konsystencję zwartą, przypominającą jogurt grecki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Mleko owcze niepasteryzowane
Mleko świeże niepasteryzowane ma delikatny śmietankowy posmak. Zawiera pełny zestaw związków łatwo przyswajalnych przez człowieka, ma największą zawartość kwasów orotowych, które wykorzystywane są do produkcji leków antynowotworowych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Ser kozi miękki śmietankowy
Ser podpuszczkowy wyrabiany z mleka koziego. Jest to ser miękki idealny na kanapkę lub do sałatki.
Dostępność: limit wyczerpany
Ser owczy FETA z ziołami w oleju rzepakowym
Ser podpuszczkowy o charakterystycznym, lekko słonym smaku. Idealny dodatek do sałatek.
Dostępność: na wyczerpaniu
Ser owczy gouda
Ser dojrzewający twardy, o wyrazistym mlecznym posmaku. Dojrzewa ok 6 tygodni.
Dostępność: duża ilość
Ser owczy miękki śmietankowy
Ser podpuszczkowy wyrabiany z mleka owczego. Jest to to ser miękki, delikatny i kremowy w swojej konsystencji.
Dostępność: duża ilość
ZAMÓW DO: poniedziałku do g. 15:00
Wysyłka Polska: środa, dostawa w czwartek
Dostawa lokalnie: środa g. 15:00 - 18:00