Kimchi Tradycyjne Ostre





Opis
Nasze kimchi powstało z ekologicznej kapusty pekińskiej uprawianej przez Damiana i jego tatę, Pana Jana z zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego z naszej okolicy, krótko mówiąc z SAJSADu. Możecie ich również znaleźć wśród grona dostawców na tym targu online.
Kimchi to koreańska tradycyjna kiszonka, która ma ostry smak, ze względu na jej pochodzenie jak i czynnik dłuższego przechowywania dzięki kapsaicynie zawartej w papryczce gochugaru. Znakomicie konserwuje żywność oraz ma niesamowite właściwości zdrowotne. Dodatkowo kimchi zostało ogłoszone jako jedna z pięciu najzdrowszych potraw na świecie.
Kimchi z kolekcji kiszonek od Pana Tadka powstało z pomocą znakomitego szefa kuchni oraz eksperta kultury i kuchni wschodu: Michała Szabata. Jego prawie 10 letnia przygoda z koreańskimi Mistrzami Kuchni sprawiła, że wiedzę, którą posiadł na pewno wyczujecie w naszym kimchi. Jesteśmy szczęśliwi, że tradycyjne tajniki kimchi zostały przekazane "Kiszonkom Pana Tadka" i możemy się nimi podzielić z Wami.
Należy pamiętać, że tradycyjne kimchi jest kiszone jako połówki bądź ćwiartki całej kapusty pekińskiej a kiszenie trwa minimum 40 dni zanim osiągnie pełną dojrzałość. Faktem jest, że w Korei jest spożywane na bieżąco już w trakcie kiszenia a zanim się ukisi nosi nazwę 'baechu geotjeori' czyli 'świeże kimchi', które jest częstym dodatkiem do posiłków jak i składnikiem wielu potraw. Trzeba przyznać, że sami również nie możemy wytrzymać aż 40 dni i spożywamy kolejne porcję w wersji 'baechu goetjeori' :-)... takie kimchi jest nieco bardziej chrupiące (coś na kształt dobrze nam znanej kapusty kiszonej) oraz bardziej ostre niż po zakończeniu pełnego cyklu kiszenia.
W Korei przeciętnie zjada się ponad 35 kg rocznie tego rodzaju kiszonek, a to dlatego, że ta potrawa nie jest jedynie narodowym przysmakiem Korei ale przede wszystkim jest uważana za doskonały sposób na budowanie odporności! W zasadzie nie można się temu zbytnio dziwić, podobnie myślimy o naszych polskich kiszonkach, oczywiście tych "prawdziwych", kiszonych bez pośpiechu (m.in. bez dodatku octu, kiszonych a nie kwaszonych!) jak u Pana Tadka :-).
PRODUKT WYKONANY RĘCZNIE
Składniki: kapusta pekińska, marchew, biała rzodkiew, czosnek, imbir, cebula, szczypiorek, papryczka gochugaru, woda, sól niejodowana, sos rybny, mąka ryżowa, cukier trzcinowy
Należy spożyć do 30 dni po otwarciu
Termin przydatności do spożycia jest jednocześnie oznaczeniem partii produkcyjnej
Przechowywać w temperaturze od +2°C do +6°C
Dodatkowe informacje
Rodzaj | Kimchi (kapusta pekińska) |
Opinie o produkcie (0)

ZAMÓW DO: wtorku do godz. 15:00
Wysyłka Polska: czwartek, dostawa w piątek
Dostawa lokalnie: czwartek g. 15:00 - 18:00