Szynka ze skórką
Opis
Dodatkiem w tej szynce w porównaniu do jej standardowej wersji jest cienka warstwa słoniny zwieńczona skórą wieprzową, tak jak to robiły nasze babcie. Jest to chyba najbardziej tradycyjny sposób przyrządzania tej wędliny. Na wsi szynka po uwędzeniu uznawana jest za zbyt suchą i aby nadać jej soczystość jest porcjowana wraz ze skórką, pod która jest warstwa tłuszczu. Wędzenie odbywa się w temperaturze po między 45 a 50 stopni Celsjusza (wędzenie średnio temperaturowe) i tylko przy użyciu drzewa olchowego. Po czym jest osuszana nieco dłużej niż pozostałe wędliny aż do uzyskania odpowiedniej struktury i odparowania pozostałości solanki.
Składniki: 100% mięso wieprzowe z własnego gospodarstwa, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, goździk, ziele angielskie.
Wędzone dymem z drzewa olchowego.
Termin przydatności: 14 dni
Sposób przechowywania: od +2 do +8°C
Dodatkowe informacje
Rodzaj | wędzone |
Kawałki | Plastry | całe kawałki |