Niezapomniane SmAKI
Saki, woj. Podlaskie
"Skąd sery w klasztorze? Z założenia, by miejsce w Sakach było w dużej mierze samowystarczalne i opierało się na pracy własnych rąk braci. Stąd kilka lat temu pomysł na sprowadzenie do Sak zwierząt. Pierwsza była Hyśka i Zuźka – podarowane przez wiernych. Potem dołączyły kolejne i z czasem stado rozrosło się do kilkudziesięciu sztuk.
To nie jest tradycyjna forma produkcji, bo tradycji takiej w Sakach nie było. Uczyliśmy się tego od podstaw. Ale mimo tego, że mamy już nowoczesny sprzęt i coraz lepsze, bardziej profesjonalne warunki, to nadal jest to manufaktura, ręczna, a nie przemysłowa produkcja i ponadto okraszona modlitwą, co też ma dla nas i wielu naszych klientów duże znaczenie – podkreśla o. Paisjusz.
Sery w Sakach powstają z mleka koziego i krowiego. Te drugie dostarcza do monasteru parafianin, który po sąsiedzku, ma niewielkie stado krów prowadzonych w chowie tradycyjnym, na łąkach, pastwisku, gospodarskiej paszy."
ZAMÓW DO: poniedziałku do g. 15:00
Wysyłka Polska: środa, dostawa w czwartek
Dostawa lokalnie: środa g. 15:00 - 18:00