Sery Korycińskie Nietupscy
Gorszczyzna (Korycin), woj. podlaskie
Jesteśmy 4-tym pokoleniem i już „ponad 10 lat będzie, odkąd serki robimy…”. Jak nasze matki a wcześniej babki. Sery były podstawą w jadłospisie w rodzinnym domu i do dziś kontynuujemy ta tradycję, która przerodziła się w sposób na życie.
Tworzenie sera zaczyna się codziennie o 5 rano, od dojenia krów, a zajmują się tym mężczyźni - mąż i teść. Przynoszą bańki do serowarni, gdzie potem ona zamyka się na kilka godzin.
Przepis na ser jest jeden: na kilogram sera 11 litrów mleka, do tego sól, podpuszczka i to wszystko. Jednak każda gospodyni ma swoje patenty: jak wygodniej, łatwiej, sprytniej zrobić smaczny serek. A ten, choć cały czas pozostaje koryciński "swojski", do tego od tej samej producentki, wychodzi różnie. A cały sekret kryje się w mleku :-)

ZAMÓW DO: wtorku do godz. 15:00
Wysyłka Polska: czwartek, dostawa w piątek
Dostawa lokalnie: czwartek g. 15:00 - 18:00

